ciekawe fakty o pizzy

#1. Największa pizza świata

Największa pizza na świecie powstała w Republice Południowej Afryki.
Dzieło hipermarketu Pick ‘n’ Pay z 1990 roku mierzyło 37,4 metra średnicy i do jego stworzenia użyto 500 kg mąki, 800 kg sera i 900 kg pasty pomidorowej!

#2. Najdłuższy dowóz

Lucy Clough z Domino's Pizza podjęła się niezwykłego zadania - dostarczenia pizzy z Londynu aż do Melbourne w Australii!
Dwa dni zajęło jej pokonanie dystansu 16 950 km, co znaczy, że nie zmieściła się w standardowym wyznaczonym czasie 30 minut... Darmowa pizza? 

#3. Najdroższa pizza

Najdroższą pizzę świata stworzył niejaki Domenico Crolla. W swoim daniu wykorzystał m.in. jadalne złoto, szkockiego wędzonego łososia, homara marynowanego w koniaku i nasączony szampanem kawior.
Pizzę sprzedano na aukcji charytatywnej za 3000 dolarów.

#4. Najbardziej ekstrawagancka pizza

Jeśli masz ochotę na niezwykle wyszukaną pizzę, koniecznie zatrzymaj się w Nowym Jorku w restauracji Nino’s Bellissima.
Za "skromne" 1000 dolarów (lub 125 za jeden kawałek) możesz wybierać całą gamę dodatków, od zwykłego szczypiorku, przez delikatny crème fraîche, aż po sześć różnych rodzajów kawioru.
W tych ekonomicznych czasach wybór jednego kawałka jest chyba najbardziej sensowny.

#5. Kobieta, która je tylko pizzę

Poznajcie Michelle, która ma absolutnego fioła na punkcie Żółwi Ninja.
Do tego stopnia, że jej dieta składa się z samej pizzy, czyli ulubionego przysmaku zielonych bohaterów.


Źródło: http://smilepanic.com/interesting-pizza-facts
Tłumaczenie:: Moonshield

i jeszcze kilka znalezionych:

#6. Dostawca pizzy niebezpiecznym zawodem

Z reguły zawody, które są wykonywane masowo, w centrum miasta, nie są uważane za zbyt niebezpieczne. Do listy najniebezpieczniejszych zawodów świata należą między innymi policjant, żołnierz, strażak czy poławiacz krabów na Morzu Beringa ale mało kto wie, że już na piątym miejscu plasuje się… dostawca pizzy.

#7. Napiwki dla dostawców

Podobno to kobiety dają większe napiwki dostawcom!


#8.  Skąd jest….

…Pizza hawajska nie pochodzi z Hawajów. Wynaleźli ją Kanadyjczycy 


#9. Pizza i bitcoiny

Pierwsza transakcja, gdy za wirtualną walutę zwaną Bitcoin kupiono jakiś towar, była zapłata 10,000 BTC za pizzę…
dziś to ponad $1 000 000!

#10. Najszybciej zjedzona pochłonięta

Rekord w jedzeniu 30 cm pizzy to 41.31 sek.
O dziwo nie należy do Amerykanina, tylko do Kanadyjczyka Petera Czerwinskiego.

#11. Speedy Gonzalez

Bruno di Fabio – facet jest mistrzem i najszybszym „pizza makerem” na świecie.
W 2 minuty i 35 sekund potrafi przygotować 14 placków.

#12. Statystycznie

Na 100 zamówionych pizz Amerykanie zamawiają 62 z mięsem. Kobiety zamawiają pizzę zawierająca 2 razy więcej dodatków warzywnych niż mężczyźni. Najpopularniejszy dodatek w USA to pepperoni.

#13. Najwięcej pizzy jedzą…

Norwegowie (5,4 kg rocznie) oraz Niemcy. Nie amerykanie – i co znów was zaskoczyłem  ?
#14.

Międzynarodowy dzień pizzy

To święto przypada 9 lutego. Możecie obżerać się pizzą tak, jak pączkami w tłusty czwartek 



za kickassfacts.comfactofun.comelitedaily.com

#15. MCpizza

W 1989 roku w McDonaldzie sprzedawano pizzę. Jednak szybko usunięto ją z menu ze względu na czas przyrządzania- było to średnio 11 minut, a McDonald chciał zachować reputację szybkiej obsługi. 






#15.

Muzeum pizzy w mieście Ercolano koło Neapolu to najnowsza atrakcja turystyczna na południu Włoch. Powstało ono po to, by zaprezentować historię i tradycję neapolitańskiej pizzy, uważanej za najlepszą na świecie.Placówka w starożytnym mieście Herkulanum, zniszczonym wraz z Pompejami w wyniku wybuchu Wezuwiusza, ma – jak się zauważa - zapewnione powodzenie ze względu na tłumy turystów, zwiedzających tam tereny wykopalisk archeologicznych. Powstała z inicjatywy lokalnego stowarzyszenia "Akademia Pizzy według Prawideł Sztuki" i dzięki funduszom otrzymanym od rządu Włoch.Kunszt wypieku tego specjału to jeden z najważniejszych aspektów ekspozycji.W najnowszym muzeum, które zostanie otwarte w środę, będzie można poznać początki specjału znanego jako pizza napoletana, czyli z pieca opalanego drewnem, z grubszymi przyrumienionymi brzegami, z pomidorami San Marzano z pól w pobliżu Wezuwiusza i z mozzarellą z mleka bawolic.Zgromadzono tam też bogate zbiory zdjęć, przedstawiających między innymi urodzone w tamtych stronach gwiazdy kina zajadające się tym przysmakiem. Szczególne miejsce zajmuje się wśród nich Sophia Loren, która koło Neapolu spędziła dzieciństwo i pierwsze lata młodości.Zwiedzający poznają tajemnice wypieku i anegdoty z nim związane."Przedstawiamy całą kulturę naszej pizzy i pokazujemy, jak jest ona ważna dla naszego regionu" - mówią organizatorzy muzeum, którego powstanie wywołało duże zainteresowanie włoskich mediów. Zwracają one uwagę, że utworzono je tam, gdzie co roku tysiące ludzi z całego świata przybywa także po to, by zjeść oryginalną neapolitańską wersję ich ulubionego dania.W minionych miesiącach poprzedzających inaugurację muzeum wiedzę na temat tradycji i historii zdobywało w nim 35 młodych piekarzy pizzy z południa kraju.

Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP)sw/ sp/